Evropski novinari posetili Srbiju - u fokusu inovacije i digitalni razvoj

25. Novembar 2022.

Inovacije, biotehnologija i digitalni razvoj u Srbiji bile su teme medijske posete Srbiji tokom koje je grupa evropskih novinara obišla naučno-tehnološke parkove i imala prilike da vidi kako se te oblasti razvijaju, velikim delom i uz podršku Evropske unije.

Posetu je organizovao projekat “Puls Evrope – medijske posete EU” u sklopu svojih aktivnosti, kao prvu medijsku posetu Srbiji, a u saradnji sa Delegacijom EU i EU info mrežom. U četvorodnevnoj poseti, od 20. do 24. novembra, učestvovali su novinari iz osam evropskih zemalja – Italije, Nemačke, Španije, Hrvatske, Grčke, Bugarske, Crne Gore i Severne Makedonije, među kojima je većina specijalizovana za naučno novinarstvo. Njima su se u nekim delovima posete pridružile i kolege iz Austrije i Bosne i Hercegovine, čime je medijska poseta dodatno dobila na značaju.

Program posete odrazio je kompleksnost teme i obuhvatio “ključne igrače” ali i donosioce odluka – predstavnike vlasti, kao i partnere – Evropsku uniju. Na samom početku, predstavnici Delegacije EU preneli su novinarima na brifingu koliku je podršku sektoru inovacija, nauke i razvoja i istraživanja u Srbiji pružila Evropska unija: u poslednjih deset godina za direktnu podršku tom sektoru opredeljeno je 88,5 miliona evra, a već iskorišćeno 55 miliona.


Domaća inicijativa, sa druge strane, Digitalna Srbija je nevladina i neprofitna organizacija čiji je strateški cilj razvoj globalno konkurentne digitalne ekonomije u zemlji. Smeštena u modernom poslovnom delu Novog Beograda bila je idealno mesto da evropske kolege počnu da bliže upoznaju temu i saznaju, između ostalog, da je Srbija sa 20% žena među osnivačima startapova iznad evropskog proseka.

Najnovija, ali i najveća inicijativa novinarima je predstavljena u Vladi Srbije: plan za osnivanje BIO4 kampusa, jedinstvenog nacionalnog centra koji će 2025. godine integrisati nekoliko visokokolških i naučno-istraživačkih ustanova sa komplementarnim sadržajima. BIO4 je skraćeno ime i predstavlja četiri ključne oblasti: biomedicina, bioinformatika, biotehnologija i biodiverzitet, i prema planu, treba da postane novi evropski centar koji će privući naučnike, istraživače i inovatore sa kontinenta i iz sveta.


Planirani veliki kampus sadržaće i proširenje Naučno-tehnološkog parka Beograd, koji je trenutno centralno beogradsko ali i šire, mesto za podršku inovacijama i startapovima. Od osnivanja 2015. godine, Park je podržao ubrzani razvoj više od 120 kompanija. Evropski novinari imali su prilike da obiđu Park, kao i da razgovaraju sa predstavnicima Fonda za inovacionu delatnost preko koga ide veliki deo EU podrške i da vide inovatore na delu. Obišli su laboratorije i razgovarali sa inovatorima u oblastima medicine, tehnologije hrane, mašinskog inžinjerstva.

Šta je sve Srbija postigla u digitalizaciji i koji su napori za unapređenje novinari su saznali od predstavnika Nacionalne alijanse za lokalni razvoj (NALED) koja sprovodi i programe regionalne saradnje uz prenos dobre evropske prakse.

Druga stanica posete Srbiji bio je Novi Sad, gde su novinari obišli Institut BioSens, Naučno-tehnološki park i Institut za veštaćku inteligenciju. BioSens, istraživačko-razvojni institut za informacione tehnologije biosistema, osnovan je 2015. godine i pionir je digitalne transformacije poljoprivrede u Srbiji. Institut je sproveo više od 40 projekata vrednih skoro 40 miliona evra. Najistaknutiji projekat, ANTARES (H2020), koji su podržale Evropska komisija i Republika Srbija, pretvoriće BioSens u vodeći Centar izvrsnosti za održivu poljoprivredu.


Mnogo mlađi, Institut zaveštačku inteligenciju od pre 18 meseci radi na tome da podrži razvoj privrede u Srbiji zasnovan na primeni veštačke inteligencije, i već ima projekte saradnje sa Simensom i Bajerom. Nova zgrada Naučno-tehnološkog parka domaćin je inovatorima čije su projekte u oblasti medicine, primenjene psihologije i sistemske dinamike novinari mogli da vide i razgovaraju sa njihovim kreatorima.

Upoznavanje sa jugom Srbije počelo je obilaskom tvrđave u Nišu, gde su strani novinari čuli o prošlosti grada. Niš, grad sa dugom tradicijom u mašinskoj i elektronskoj industriji sada je regionalni centar za inovacije i podršku startapovima.  

U obilasku Naučno-tehnološkog parka Niš učesnicima medijske posete prikazane su inovacije u oblasti unapređenja e-commerce poslovanja kao i u poljoprivredi, stočarstvu i lovu.


Završetak medijske posete Srbiji bio je u duhu vrhunske evropske nauke: učesnici su imali priliku da saznaju više o dva srpska projekta koji su dobili prestižne grantove Evropskog istraživačkog centra (ERC) – istraživanje prve demografske eksplozije koja se dogodila u neolitu i straživanje fundamentalnih svojstava materije (ponašanje visokoenergetskih čestica u kvark-guonskoj plazmi).

Bila je ovo izvrsna prilika da se sazna više o Srbiji i tome šta radi u oblasti inovacije i nauke, ocenili su evropski novinari na kraju posete.