Onlajn debata o Kodeksu dobre prakse u suzbijanju dezinformacija

Datum: 23. Februar 2022.
Vreme: 00:00 - 13:00
Lokacija: Zoom platforma

Projekat “Puls Evrope – medijske posete EU” organizuje debatu o borbi protiv dezinformacija na kojoj će predstavnici Evropske unije iz Brisela, novinarskih udruženja i medija koji se bave proverom činjenica razgovarati o najnovijim trendovima u toj oblasti. Debata “Evropski Kodeks dobre prakse u suzbijanju dezinformacija – korak u dobrom pravcu” biće održana u sredu, 23. februara 2022. putem Zoom platforme, s početkom u 12:00. Panelisti na debati biće Jasna Jelisić, šefica grupe za strateške komunikacije za Zapadni Balkan pri Evropskoj službi za spoljne poslove, Rikardo Gutiereš, generalni sekretar Evropske federacije novinara, Bojan Cvejić, član Upravnog odbora Asocijacije medija i član Komisije za žalbe Saveta za štampu i Jovana Prešić, projektna koordinatorka “Istinomera”.

 U Evropskoj uniji, 2018. godine donet je Kodeks dobre prakse u suzbijanju dezinformacija, koji su do sada potpisale vodeće onlajn platforme, trgovačke asocijacije koje predstavljaju sektor oglašavanja i novinarske asocijacije. U pripremi je i ojačani Kodeks dobre prakse. Kakav je rezultat dosadašnje primene Kodeksa, da li novinarska udruženja mogu doneti benefite pozivajući svoje članove i medijske redakcije da se pridržavaju principa Kodeksa i da li zemlje kandidati za članstvo mogu da primene lekcije do sada naučene u EU? Ove teme biće razmatrane na debati koja se organizuje u saradnji sa Delegacijom EU u Srbiji i EU info centrom u Beogradu.

Debatu će biti moguće pratiti preko Zoom platforme (link https://us02web.zoom.us/j/88555141909?pwd=dTd1cllxYXpaTzBsV00zZ3Rab1JCUT09), kao i na Fejsbuk stranicama projekta i Delegacije EU u Srbiji.