Puls Evrope u Španiji: o urbanoj mobilnosti, pametnim gradovima i turizmu

16. April 2022.

Novinari 11 medijskih kuća iz Srbije boravili su u šestodnevnoj studijskoj poseti Španiji, koju je organizovao projekat „Puls Evrope – medijske posete EU“ oko tema urbana mobilnost&urbani razvoj, pametni gradovi i turizam.

Poseta je organizovana od 3. do 9. aprila 2022. godine i obuhvatila je obilazak gradova Barselona i Valensija. U Barseloni, fokus posete bio je na urbanoj mobilnosti i razvoju, uz obilazak Superblokova koji su specifičnost tog katalonskog grada a predstavljaju urbane celine u grdaskom jezgru u kojima je saobraćaj redukovan u korist bicikala i stvaranja zelenih površina. Novinari su imali prilike i da posete Predstavništvo Evropske komisije, sedište Odseka za urbanu mobilnosti pri Evropskom institutu za tehnologiju, kao i da se susretnu sa zvaničnicima Gradske skupštine. Poseban deo posvećen je obilasku Superkompjuterskog centra u kome je smešten MareNostrum, drugi najjači kompjuter u Evropi.

U Valensiji, u susretu sa predstavnicima gradske uprave i Fondacije „Poseti Valensiju“, novinari su istraživali zašto je taj grad proglašen Evropskom prestonicom pametnog turizma 2022 i obišli najveće projekte kao što je Grad umetnosti i nauke – jedinstven kompleks muzeja i javnih ustanova kulture izgrađen u isušenom koritu reke Turije. Urbana mobilnost bila je tema i u Valensiji, koja u srcu grada ima Park Turija sa 12 kilometara javnog prostora namenjenog rekreaciji, dok je ukupna dužina biciklističkih staza u gradu čak 160 kilometara.

U studijskoj poseti su boravili novinari dnevnih listova „Danas“, „Politika“ i „Blic“, „Nedeljnika“, Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine, novinske agencije Beta, portala Cirkularna ekonomija i Energetski portal, Radio Novog Sada i Radija Boom 93. Njima se pridružila i jedna predstavnica Sekretarijata za saobraćaj Grada Beograda. To je bila treća tematska grupna poseta koju je projekat „Puls Evrope“ organizovao za novinare i predstavnike stakeholder organizacija; medijski prilozi o najboljim evropskim praksama, ovog puta iz Španije, u pripremi – stay tuned.