Puls Evrope u Poljskoj: svim srcem i snagom za ukrajinske izbeglice

24. Maj 2022.

Novinari 12 vodećih srpskih medija boravili su u medijskoj poseti Poljskoj odakle su izveštavali o upravljanju izbegličkom krizom nakon što je u tu zemlju ušlo više od tri miliona Ukrajinaca bežeći od ruske agresije. Više od 40 medijskih priloga objavljeno je tokom i nakon posete Varšavi i istočnoj Poljskoj (Lublin, Helm, Dorohusk). 

Poseta je realizovana od 8. do 12 maja, u organizaciji projekta „Puls Evrope – medijske posete EU“, Ministarstva spoljnih poslova Poljske i polljske ambasade u Beogradu. Osamnaest novinara iz agencija Fonet, Beta i Tanjug, dnevnih novina Politika,  Danas i Blic, magazina Nedeljnik, NIN i Vreme, kao i elektronskih medija – javnog servisa RTS, N1 i Euronews Srbija učestvovalo je u medijskoj poseti, zajedno sa predstavnikom Delegacije EU u Srbiji i tima projekta „Puls Evrope“. Novinari su u Varšavi obišli prihvatni centar i prihvatne punktove u gradu, razgovarali sa predstavnicima vlasti i nevladinog skektora, humanitarnih organizacija, dok su se u Lublinu, na istoku Poljske, bavili temom prihvata ukrajinskih djaka u poljski školski sistem. Poseta je obuhvatila i granični prelaz Dorohusk, koji je od 24. februara kada je počela ruska invazija Ukrajine prešlo skoro pola miliona ljudi.

Prema navodima UNHCR-a, ukrajinska izbeglička kriza je najveća i najbrže evoluirajuća humanitarna kriza u svetu posle Drugog svetskog rata. U Ministarstvu spoljnih poslova novinarima je rečeno da je Poljska do sada za pomoć ukrajinskim izbeglicama izdvojila šest milijardi evra, a solidarnost građana i čitave zemlje bila je vidljiva na svakom koraku u poljskim gradovima. Jedna od tema u Varšavi bila je i diversifikacija energetskog sistema koju je Poljska uspešno obavila, a u čemu je, prema rečima predstavnika vlasti, bila vrlo značajna podrška Evropske unije. Reportaže iz Poljske objavljene su u dnevnoj štampi (Politika, Danas, Blic), nedeljnicima (Vreme, NIN, Nedeljnik), portalima (Euraktiv Srbija)...Selekcija priloga elektronskih medija dostupna je na Jutjub kanalu projekta „Puls Evrope“ (RTS, Euronews Srbija).