Prikazan film Ukradena deca Ukrajine

28. Februar 2024.

Dokumentarni film „Ukradena deca Ukrajine“, u koprodukciji CAPA Presse i nemačko-francuske televizije ARTE, prikazan je u EU info centru Beograd u petak, 23. februara, u okviru obeležavanja dve godine od početka ruske agresije na Ukrajinu.

Film prati sudbinu više od 19.000 dece koja su nasilno odvedena sa okupiranih teritorija u Ukrajini i dovedena u Rusiju. Premijerno je prikazan na televiziji ARTE u julu 2023. godine. Projekcija je održana u prisustvu autorki filma, francuskih novinarki Manon Bašelo i Polin Čubar, ambasadora Evropske unije u Srbiji Emanuela Žiofrea i ambasadora Ukrajine Volodimira Tolkača.

U svom uvodnom obraćanju, ambasador Žiofre je izjavio da „nezakonita deportacija dece iz Ukrajine koju je izvršila Rusija predstavlja zločin”.

“Ruski predsednik Vladimir Putin je više puta tvrdio da Ukrajina ne postoji kao nacija i da je ukrajinski identitet veštački. Čini se da su masovne otmice ukrajinske dece o kojima slušamo deo strukturirane politike. Rat i ove deportacije se odnose isključivo na uništavanje nezavisne zemlje, osvajanje zemlje i ponovno uspostavljanje dominacije nad narodom koji je odlučio da bude gospodar svoje sudbine. Istinske evropske sudbine imajući u vidu da Ukrajina želi da postane članica EU“, rekao je Žiofre.

Ukrajinski ambasador Volodimir Tolkač rekao je da se film bavi izuzetno osetljivom temom: „Današnja projekcija dokumentarnog filma ‘Ukradena deca Ukrajine pokreće veoma važno i osetljivo pitanje koje je rezultat ruske agresije na Ukrajinu. To je pitanje o sudbini najnezaštićenijih, pa je stoga najbolnije za sve građane Ukrajine – ukrajinskoj deci pogođenoj ratom. Film pruža informacije o deci koja su ukradena u Ukrajini i odvedena u Rusiju i okupirane ukrajinske teritorije, kao i o metodama koje Ruska Federacija koristi da ih otme. Ruska okupaciona administracija posebno vodi decu u Rusku Federaciju kako bi uništila. Ukrajina zahteva njihov povratak. Spisak sa imenima naše dece predali smo Moskvi”.


Projekciji filma prisustvovali su ambasadori Belgije, Nemačke i Rumunije, diplomatski predstavnici ambasada SAD i Francuske, Delegacije EU, kao i predstavnici civilnog društva, novinari i studenti novinarstva iz Beograda i Novog Sada.

Nakon projekcije, održana je Q & A sesija tokom koje su autorke filma razgovarale sa publikom o načinu rada i motivaciji za izabranu temu. Manon Bašelo i Polin Čubar istakle su da im je najvažnije bilo da dokumentuju način na koji su ruske vlasti izvele prisilno odvođenje ukrajinske dece, kao i da je to akcija organizovana sa visokog nivoa vlasti.


„Dve godine nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, verujemo da je važno da nastavimo da govorimo o ratnim zločinima Rusije, jer su mnoga ukrajinska deca i danas u Rusiji. U Rusiji je danas veoma teško fizički istraživati, ali je veoma važno da se to nastavi na neke druge načine. Da bismo rasvetlili sistem i metode koje su Rusi koristili u deportaciji ukrajinske dece, analizirali smo posebno rusku propagandu u štampi i na društvenim mrežama”, istakle su autorke filma, ftancuske novinarke.

Događaj je organizovala Delegacija EU u Srbiji kroz projekat “Puls Evrope – medijske posete EU”.