Priča o receptu za najpoznatiju portugalsku poslasticu
Šta mora da se proba u Portugaliji? Bifana, vino i Pašteiš de Belem (Pastéis de Belém). Pašteiš, hrskavo pecivo sa kremastim punjenjem, pravi se, verovatno još od 18. veka. Radnja u kojoj se čuva tajni recept i priprema originalni Pašteiš de Beleim postoji još od prve polovine 19. veka.
„Radnja postoji od 1837. godine. Ali recept je već postojao. Recept je nastao u Jeronimskom manastiru u blizini i onda se dogodila revolucija koju ovde u Portugaliji zovemo Liberalna revolucija i u tom trenutku su svi manastiri bili zatvoreni. U to vreme manastiri nisu bili samo mesta za molitvu, bili su komercijalna mesta sa mnoštvom aktivnosti“, počinje priču za niški portal Megafon Penelope Clarinha, jedna od menadžerki u lisabonskoj radni. Recept za ovo slatko pecivo tada je u njihovu malu porodičnu radnju doneo neko iz Jeronimskog manastira kako bi im ponudio za prodaju. Vrlo brzo, pecivo je postalo jedan od njihovih najpoznatijih proizvoda, a danas, skoro sinonim za Portugaliju Pročitajte više u reportaži autorke Sonje Urošević, novinarke Megafona koja je boravila u medijskoj poseti Portugaliji.