Objavljeno specijalno izdanje - Zeleni puls Evrope

13. Decembar 2022.

Zeleni puls Evrope naziv je specijalnog izdanja časopisa “Ekolist” objavljenog u saradnji sa projektom “Puls Evrope – medijske posete EU”, u decembru 2022. godine. Izdanje sadrži isključivo priloge o zaštiti životne sredine nastale kroz medijske posete zemljama EU. Zaštita životne sredine ubedljivo je na prvom mestu tema kojima su se novinari bavili i istraživali ih kroz projekat Puls Evrope: od 240 medijskih priloga objavljenih tokom 2021. i 2022. godine četvrtina se odnosi na tu temu, a broj se povećava uz srodne teme koje su obrađivane kao što su urbana mobilnost, pametni gradovi i inovacije.

U saradnji sa “Ekolistom” - jedinim štampanim časopisom u Srbiji koji se bavi temama zaštitne životne sredine, nastao je “Zeleni puls Evrope” koji sadrži selekciju “zelenih” medijskih priloga. Njihovi autori su 14 novinara i novinarki koji su učestvovali u projektu “Puls Evrope” i u svojim medijima objavili priloge iz sledećih zemalja:


U "Zelenom pulsu Evrope" su prilozi o primerima najbolje evropske prakse: kako se u Grenoblu živi u autonomnim (samoodrživim) zgradama, kako radi najbolji evropski centar za preradu otopada u Lubljani, kako Pariz prečišćava vodu iz Sene a Lion čuva Ronu i Saonu, ali i o građanskom aktivizmu - kako Portugalci prave urbane bašte a Barselona od raskrsnice dobije igralište za decu.

Ovo je samo prvi broj specijalnog izdanja, “Puls Evrope” nastavlja dalje sa inicijativom jer je zaštita životne sredine top tema i u Srbiji i u EU.


"Zeleni puls Evrope" dostupan je ovde. U štampanom obliku, časopis je dostavljen svim školama u Srbiji, kao i partnerima i stakeholder organizacijama. Biće predstavljen javnosti na događajima planiranim za januar i februar 2023. godine.