Kako mediji u Srbiji izveštavaju o EU i evropskim integracijama – onlajn debata

12. Februar 2021.

EU projekat „Puls Evrope – medijske posete EU“ organizuje onlajn debatu „Medijski izazov – Evropska unija“ o tome kako mediji u Srbiji izveštavaju o Evropskoj uniji i procesu evropskih integracija. Debata će biti održana u sredu, 17. februara 2021. godine s početkom u 12.00, na Zoom platformi.

Debata se organizuje u saradnji sa EU info centrom u Beogradu. Link za Zoom platformu:

https://us02web.zoom.us/j/89481824796?pwd=KzJURjhJQWg4S3ZyY1NOMDZ2RHRQZz09

Panelisti na debati biće dr. Aleksandra Krstić, docent Fakulteta političkih nauka u Beogradu, Nemanja Todorović Štiplija, glavni urednik portala European Western Balkans, Zoran Sekulić, direktor agencije FoNet i predsednik Upravnog odbora Asocijacije medija Srbije, Ljubica Gojgić, novinar Radio-televizije Vojvodine i Tamara Filipović Stevanović, generalni sekretar Nezavisnog udruženja novinara Srbije.

Izveštavanje o Evropskoj uniji jedan je od većih izazova za medije ne samo u zemljama kandidatima za članstvo, već i u zemljama članicama Unije. Globalni trend širenja dezinformacija i sve češća pojava lažnih vesti taj izazov čine još složenijim. U Srbiji, koja ima status kandidata za članstvo u EU i vodi pristupne pregovore, izveštavanje o EU i procesu evropskih integracija obavezni je deo svakodnevnog rada svih medija. Poboljšanje kvaliteta informacija o procesu evropskih integracija Srbije, kako bi građani bili na pravi način informisani, izazov je koji zahteva dodatno angažovanje urednika, novinara, novinarskih udruženja. Onlajn debata o tome kako bolje približiti EU i proces evropskih integracija građanima prvi je u nizu sastanaka koji projekat „Puls Evrope – medijske posete EU“ organizuje s tim ciljem.

Foto: Audiovizuelni servis Evropske komisije